Nieuws & Events

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Deel dit
bericht
06 april 2020

Vlaamse hinderpremie

Er komen heel wat vragen binnen in verband met de eenmalige Vlaamse hinderpremie van 4000 euro. De hinderpremie van 2000 euro is weggevallen vermits deze bedrijven nu ook in de week hebben moeten sluiten. Volgens sommige bronnen is één van de voorwaarden om er recht op te hebben dat je gedwongen volledig gesloten werd. We hebben dit opgenomen en hierbij wat verduidelijking bij de voorwaarden:

  • Je moet door de federale overheid verplicht zijn geweest te sluiten (MB De Crem van 23/03). Garages, bandencentrales en grossiers zijn verplicht geweest te sluiten dus CHECK!
  • Als je vorige week maandag al besloot om vrijwillig te sluiten maar je werd er pas dinsdag tot verplicht, dan kan je natuurlijk ook deze hinderpremie aanvragen.
  • Je hoeft niet volledig gesloten te zijn geweest. Ook een gedeeltelijke sluiting geeft je recht op de hinderpremie. In de FAQ lees je:  “Ik heb een winkel, horecazaak,…met gemengde activiteiten.  Kan ik gebruik maken van de premie als ik maar een deel van mijn locatie moet sluiten? Wat met een winkel in een shoppingcenter dat sluit? Ja, de premie wordt toegekend aan zaken die verplicht geheel of gedeeltelijk moeten sluiten door de federale maatregelen”. Dus CHECK!
  • Er is geen minimum aantal dagen dat je gesloten moet zijn geweest. Dat is goed nieuws voor onze groothandelaars die gisteren opnieuw open mochten gaan voor professionele klanten en voor de fietssector die sinds kort toch pech- en herstellingsdiensten mag uitvoeren, dus CHECK!
  • Nog enkele voorwaarden maar die duidelijk waren van in het begin:
  • Je moet een vennootschap of zelfstandige in hoofdberoep zijn.
  • Uw fysieke inrichting of actieve exploitatie in Vlaanderen hebben.
  • Indien er meerdere vestigingen per onderneming bestaan, kan er per vestiging een premie aangevraagd worden voor zover er in elke vestiging minstens 1 voltijds personeelslid ingeschreven is bij de RSZ en er dus volle sociale bijdrage betaald zijn.
  • Er is een maximum 5 premies per onderneming.

U kan nu de aanvragen hiervoor indienen. Op de website van Vlaio leest u dat de applicatie sedert vrijdag 27/03/2020  online staat.

Deel dit
bericht