Nieuws & Events

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Deel dit
bericht
29 maart 2021

Paaspauze maatregelen vanaf zaterdag 27/03

Laten we even op een rijtje zetten wat we tot nu toe al weten over de maatregelen die zullen ingaan vanaf zaterdag 27/03 in het kader van de “Paaspauze” AKA de 3de lockdown:

Algemene regels

 • 1 persoon/10m² met 50 personen als absoluut maximum
 • De social distancing en hygiëne-regels respecteren zoals beschreven in de algemene en sectorgids
 • Alle werknemers die niet van thuis uit kunnen werken (dus ook zij die de baan doen) moeten de werkgever verwittigen als ze komen werken
  • De werkgever moet ze registreren in een register dat beschikbaar zal komen op het portaal van de sociale zekerheid
  • Een attest bij zich hebben, ondertekend door hun werkgeven: download dit attest hier

Alles blijft open maar… er moet OP AFSPRAAK gewerkt worden

 • Een sms, Whatsapp, mailtje, … is snel gestuurd.
 • Men spreekt over niet essentiële winkels die moeten op afspraak werken. Hier is echter ook veel onduidelijkheid
  • Garages, grossiers en bandencentrales zijn essentiële diensten met een beperking tot dringende herstellingen, onderhoud en bandenwissels. Vanwege die beperking dienen onze bedrijven toch op afspraak te moeten werken TENZIJ voor dringende noodgevallen.
  • Gereedschap, grossiers, garages en bandencentrales: In principe geldt de verplichting voor werken op afspraak alléén voor niet-essentiële winkels, dus voor de verkoop aan eindklanten. We stellen ons de vraag of de lokale ordehandhavers rekening gaan houden met de beperking van deze verplichting tot particuliere klanten. We raden u dus ten stelligste aan om van zodra uw zaak ook bezocht wordt door particuliere klanten, steeds op afspraak te werken, ook voor uw professionele klanten (met BTW-nummer).

Gevolgen voor specifieke sectoren:

Bandenwissels: kunnen doorgaan! Vermits dit beschouwd wordt als een essentiële dienst, zou dit theoretisch niet hoeven op afspraak te gebeuren MAAR… om onnodige discussie met lokale politie en om de veiligheid van uw medewerkers en klanten te kunnen garanderen, adviseren we ten stelligste om alles op afspraak te laten gebeuren.

Carwash: kunnen openblijven! Nog geen bevestiging of dit zoals in Nederland zonder afspraak zou kunnen. Een derogatie op deze verplichting werd gevraagd maar nog geen bevestiging van overheidswege. Voorlopig moeten we dus meedelen: Carwash OP AFSPRAAK want dit is verkoop van een dienst aan particulieren.

Grossiers van automaterialen: Mogen eindklanten ontvangen maar op afspraak! Let ook op de restricties van 1 pers./10m² met een absoluut maximum van 50 personen in megazaken als een IKEA.

Garages:

 • Mogen ongelimiteerd werkzaamheden blijven uitvoeren maar uitsluitend op afspraak! Weerom: let op de restricties van 1 pers./10m² zowel in showroom, wachtzaal als balieruimte.
 • Mogen eventueel stukken verkopen aan collega’s (vb. merkgarage die stukken verkoopt aan onafhankelijke collega). Dit is geen B2C activiteit en er is onduidelijkheid over of hier ook op afspraak gewerkt moet worden. We kunnen op dit moment u alleen aanraden om ook op afspraak aan stukverkoop te doen.

Vertegenwoordigers:

 • Mogen op de baan mits in bezit van ondertekend attest door werkgever (cf. supra)
 • Let wel: als je ergens binnengaat: 1 pers./10 m
Deel dit
bericht